Песков: Да је Скипаљ представљао претњу или имао вредност за Русију, нико га не би пустио

22-03-2018 12:27:39 | | фото: © РИА Новости / Сергей Гунеев/ vostok.rs |


Портпарол руског председника Дмитриј Песков је у интервјуу за РТ рекао зашто су оптужбе против Русије у случају тровања бившег пуковника ГРУ Сергеја Скрипаља у Солсберију неосноване и нелогичне.

Песков је подсетио да је Скрипаљ био британски шпијун и да се нашао у Великој Британији као резултат размене. Да је он заиста представљао претњу или имао вредност за Русију, нико га не би пустио.

„Он није имао никакву вредност за Русију, није имао никаквог значаја, зато смо га и дали. Друго, што се тиче речи Владимира Владимировича (Путина). Да ли неко озбиљно сматра да би се неко у Русији и замислио о спровођењу толико сулуде операције уочи председничких избора и за само неколико месеци пре тако значајног међународног догађаја као што је светско првенство у фудбалу?“, рекао је он.



Притом је представник Кремља скренуо пажњу на чињеницу колико су исхитрене биле оптужбе британских политичара, иако је недавно Организација за забрану хемијског оружја (ОЗХО) истакла да ће детаљна анализа супстанце којом је отрован Скрипаљ трајати неколико недеља.

„Прве оптужбе против Русије дошле су од политичара, с тим што се то се десило само неколико сати након инцидента. Одмах су почели да говоре да је Русија са ’великом вероватноћом‘ одговорна за овај инцидент. А сада чујемо да експерти из ОЗХО-а говоре да ће чак и прелиминарна анализа отровног агенса трајати око три недеље. Противречност је очигледна“, нагласио је Песков.

Он је додао да је још увек нејасно зашто су уопште почели да криве управо Русију.

„Зашто су сви полетели да оптуже Русију? Дозволите ми да повучем веома грубу паралелу. Хајде да замислимо: у центру Москве деси се саобраћајна несрећа у којој гине једна особа. Гледамо који је аутомобил био у питању и испоставља се да је британски, на пример, ’ренџ ровер‘. Сада замислите да ја или представник Министарства спољних послова дајемо званичну изјаву да је у центру Москве човека ударио аутомобил британске производњу и да је врло вероватно да је за несрећу крив премијер Велике Британије“, закључио је он.