Цеков: Акције Пољске вођене чисто негативним људским ставом према Русији

19-03-2018 04:13:23 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Пољска, тврдећи о могућем протеривању руских дипломата у солидарности са Британијом, покушава да се придружи санкцијама за догађаје који се ње тичу. То је нешто ново у међународној пракси, изјавио је за
РИА Новости у понедељак члан Међународног одбора Савета федерације Сергеја Цеков.

Раније су пољски медији, позивајући се на изворе у влади, саопштили је да би Пољска могла протерати руске дипломате, као и да размотри и друге врсте санкција против Русије у знак солидарности са Британијом због тровања бившег пуковник ГРУ-а Сергеја Скрипаља.


"Познато је да је Пољска увек непријатељски настројена према Русији, посебно после распада Совјетског Савеза, али оно што они нуде је нешто ново у међународној дипломатији и пракси", - рекао је Цеков.

Према његовим речима, јасно је да је један број западних земаља усвојио општу изјаву солидарности са Британијом у случају "Скрипаљ". "Али, Пољска је одлучила да иде још даље, из злогласне "солидарности" да протера наше дипломате", додао је он политичар.

По његовом мишљењу, такве изјаве карактеришу расположење у политичкој елити Пољске.

"Њихове акције су вођене чисто негативним људским ставом према Русији. Нема озбиљних, оправданих разлога за такве одлуке", рекао је Цеков.

Такође није искључио да се "може десити да се највеће претензије представе у име Велике Британије, а која не може осигурати сигурност страних држављана који живе на њеној територији".

"Генерално, сумњам да ће Пољска стварно предузети такве кораке према Русији", закључио је парламентарац.