РТ: Лондон ће морати понусити доказе или се извинити - Песков

19-03-2018 02:14:26 | | / vostok.rs |


Извор: Восток / РТ


Велика Британија ће или подржати своје тврдње о учешћу Москве у тровању бившег двоструког агента Сергеја Скрипаља и његове ћерке, или ће се морати извинити, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Министар спољних послова Борис Џонсон изјавио је у понедељак да Русија погрешно одбија одговорност за тровање нервним агенсом Скрипаља.

"Руско порицање је све апсурдније", рекао је Џонсон новинарима у Бриселу.

"Ово је класична руска стратегија ... више никога неће замајавати", додао је он.

Песков није узвратио на нападе, оптужујући Велику Британију за "неразумљиву и неразумну клевету" против Москве.

"Пре или касније, мораће да објасне ове неосноване оптужбе, било да их подрже доказима или да понуде извињење", рекао је портпарол руског председника.

Прошлог понедељка, британски премијер Тереза Меј је упутила Москви ултиматумом да открије детаље о наводном троваљу Скрипаља. Након што је њен захтев одбијен, Велика Британија је објавила санкције Москви, међу којима је било и протеривање 23 дипломате, ограничавајући дипломатске везе и замрзавање руске државне имовине у Великој Британији.


Као одговор, руско министарство спољних послова саопштило је у суботу да 23 британске дипломате морају напустити Русију и да ће Британски савет бити затворен као одговор на "провокативне акције и неосноване оптужбе".


У понедељак ће Велика Британија поднети узорке нервног агенса који се користио у тровању телу УН-а, Организацији за забрану хемијског оружја. Џонсон је у недељу оптужио Русију за стварање и чување такозваног `Новичока' - нервног агенса, који је према тврдњама Лондона коришћен у нападу. Званичник Велике Британије је устврдио да Велика Британија има "доказе ... сакупљене у протеклих 10 година" да Москва развија нервне агенсе "у сврху извршења убистава."


Портпарол руског министарства спољних послова Марија Захарова одбацила је тврдњу да је супстанца за коју се сматра да је проналазак из совјетског доба и руски "пројекат". Она је рекла да су у постсовјетском периоду земље попут Велике Британије, Словачке, Шведске, па чак и Сједињених Америчких Држава разрађивале супстанцу с великим интересовањем, те да је из ових земаља могло водити порекло токсина који је коришћен у инциденту са Скрипаљом и његовом ћерком.