Захарова: Распарчавање Србије довело до озбиљног фактора нестабилности на европском континенту

15-03-2018 10:32:35 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Стварање оружаних снага Косова додатно би заоштрило ионако напету ситуацију, саопштила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, коментаришући тврдњу помоћника америчког државног секретара Веса Мичела да Приштина има право да формира сопствене оружане снаге и да нико нема право вета на развој таквих структура.

„Формирање Косова, начин на који је то урађено и циљеви који су постављани када је Србија распарчавана и када је одвојен део територије једне суверене државе, начин на који је на информативном и политичком плану јачана та нова формација, као и све до чега је то довело представља додатни и веома озбиљан фактор нестабилности на европском континенту“, рекла је Захарова, подсетивши да је Русија такав став износила више пута.

"Нема никакве сумње да стварање оружаних снага формације која се ни на који начин није приближила државној структури“ још више заоштрава ионако напету ситуацију.

Мичел је током недавне посете Приштини и Београду рекао да Косово има право да формира професионалне снаге које ће се бавити безбедношћу и да нико нема право да то спречи.



„Косово има право да формира професионалне снаге које би се бавиле безбедношћу и које би укључиле и косовске Србе, и нико нема право да забрани Косову да развија такве структуре“, рекао је Мичел.