РТ: Судњи дан - Путину истекао ултиматум, шта ће сада Тереза следеће урадити?

14-03-2018 01:05:56 | | фото: © Sputnik / Reuters / RT/ vostok.rs |


Извор:
Восток / РТ

Ултиматум који је Тереза Меј дала Москви да објасни зашто је бивши двоструки агент Сергеј Скрипаљ отрован руским нервним агенсом на територији Велике Британије већ је прошао. Шта ће се следеће десити?

Русија је саопштила да неће одговорити на захтеве премијера док не добије узорак токсина и да се у истрази прати међународно прихваћена процедура. Случај мора проћи кроз одговарајуће канале Организације за забрану хемијског оружја, чији су чланови Русија и Велика Британија, рекао је руски министар спољних послова Лавров. Правила Организације за забрану хемијског оружја дозвољавају Лондону да пошаље званичи захтев Москви, са 10-дневним роком за одговор.

Русија је негирала учешће у покушају убиства Скрипаља (66) и његове 33-годишње кћерке Јулије у Салисберију. Њих двоје су пронађени на клупи у центру града 3. марта, наводно у несвести, отровани совјетским нервним агенцијом "Новичок".

У среду ће се Мејова срести са високи званичницима обавештајних служби. Тада се очекује да поново обавети посланике и формално саопшти о томе шта ће бити наредни кораци.

Опције које су почеле да круже о кажњавају Русије укључују повлачење енглеског тима са предстојећег Светског купа, протеривање дипломата, забрану издавања виза руским држављанима, замрзавање руске финансијске имовине у Великој Британији и укидање телевизијске дозволе за РТ ТВ мрежу.

У уторак увече, саошптено је да је Мејова добила подршку америчког председника Доналда Трампа, који је раније изгледао неодлучно у давању своје подршке иза спора Русије или Велике Британије. Трамп се сложио у телефонском разговору са Мејовом да Москва "мора дати недвосмислене одговоре о томе како је овај нервни агенс искоришћен".

Такође, балтичке државе попут Естоније, Летоније и Литваније подржале су Мејову, пружајући подршку Великој Британији и осуђујући напад на бившег агента. Француски председник Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел такође су стали иза премијера Велике Британије.

Руска амбасада у Великој Британији објавила је низ од седам твитова у којима се каже да Русија неће одговорити на ултиматуме Лондона, док се не добије приступ узорцима нервног агенса. Такође се напомиње међународна обавеза која захтева заједничку истрагу у том инциденту.