Лавров: Лондон ће морати да одговара за покушаје грубог обмањивања међународне јавности

14-03-2018 12:46:23 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


Русија ће бранити међународно право, а Лондон ће морати да одговара због отвореног покушаја грубог обмањивања међународне јавности у случају тровања Сергеја Скрипаља, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на прес-конференцији са турским колегом Мевлутом Чавушоглуом.


„За Велику Британију признање није царица доказа, већ сумња коју читава међународна заједница треба да прихвати. Тако неће моћи. Ми ћемо бранити међународно право и не видимо аргументе код наших партнера“, рекао је Лавров.


„Без представљања конкретних доказа мораће да одговарају за покушаје грубог обмањивања међународне јавности“, нагласио је шеф руског спољнополитичког ресора.

„Јуче је и у нашим и у западним медијима било представљено мноштво аргумената да Русија није имала никакве мотиве и да су мотиви (вероватно и били) код оних који настављају русофобску кампању у свим, без изузетка, сферама људске делатности“, рекао је Лавров.

Он је навео да Велика Британија у својим изјавама користи термин „вероватно“, што је неозбиљно.

Сергеј Скрипаљ и његова ћерка Јулија пронађени су онесвешћени 4. марта у Солсберију у јужној Енглеској, а према наводима они су отровани војном нервном супстанцом.

Британска полиција саопштила је да ће истрага о нападу хемијском супстанцом на Скрипаља трајати више недеља и да у досадашњој истрази још нема ниједног осумњиченог.