Трамп: САД у потпуности уз Велику Британију, а Русија да пружи одговоре

13-03-2018 09:51:39 | | фото: © REUTERS / Kevin Lamarque / RIA.ru/ vostok.rs |


Амерички председник Доналд Трамп изјавио је данас у телефонском разговору са британском премијерком Терезом Меј да су САД у потпуности уз Велику Британију у случају тровања бившег руског обавештајца Сергеја Скрипаља и његове ћерке у Енглеској.

„Председник Трамп је рекао да су САД у потпуности уз Велику Британију и сложио се да руска влада мора да пружи недвосмислене одговоре о томе како је дошло до коришћења нервног агенса“, саопштио је портпарол Мејове.

У саопштењу Беле куће наводи се да је амерички председник изјавио да су Сједињене Америчке Државе солидарне са својим најближим сарадником и спремне да пруже сву помоћ Великој Британиј у овој истрази.


Немачка канцеларка Ангела Меркел такође је разговарала са британском премијерком и саопштила да Русија мора да пружи „брзе одговоре на легитимна питања која је поставила британска влада“ у вези са тровањем Скрипаља и његове ћерке.

„Канцеларка је оштро осудила овај напад и нагласила да се врло озбиљно односи према оцени британске владе о одговорности Русије за напад. Русија мора хитно да одговори на легитимна питања британске владе и у што скорије време открије одговарајући програм о хемијском оружју пред Организацијом за забрану хемијског оружја“, наводи се у саопштењу немачке владе.


„Премијерка је обавестила (Меркелову) да је влада дошла до закључка да је одговорност Русије за напад на Сергеја и Јулију Скрипаљ веома вероватна. Они (стране) су разматрале агресивно понашање Русије и договориле се да је важно да савезници поступају усклађено. Канцеларка Меркел осудила је напад и рекла да је на страни Велике Британије“, истиче се у саопштењу прес-службе Владе Велике Британије.