РТ: Циркус у британском парламенту - Захарова

13-03-2018 11:23:05 | | / vostok.rs |


Извор: Восток / РТ


Портпарол руског министарства спољних послова Марија Захарова осврнула се на саслушање у британском парламенту о случају "Скрипал" и "циркуском шоуу".

"Закључак је очигледан: Ово је још једна информација и политичка кампања, заснована на провокацији", рекла је Марија Захарова, коментаришући речи Терезе Меј.

Коментари Захарове долазе након што је Мејова раније јуче саопштила да је "покушај убиства" Скрипала био или "директан акт руске државе против наше земље или је руска влада изгубила контролу над овом потенцијално катастрофалним штетним нервним агенсом и дозволила да дође у руке других".

Мејова је рекла да је руски амбасадор у Великој Британији позван у Министарство спољних послова и да мора да објасни које је објашњење исправно. Амбасадор има рок до краја уторка да одговори, према речима Мејове.



"Ако не да веродостојан одговор, Велика Британија ће закључити да је напад укључивао незакониту употребу силе од стране руске државе против Уједињеног Краљевства". У том случају, рекла је Мејова да ће се поново обратити Доњем Дому како би представила предлоге одмазде.

"Пре стварања нових бајки, пустите некога у краљевству да нам каже какав је резултат претходних истрага у случајевима Литвињенка и Березовског", рекла је Захарова.

Примедбе Захарове се односе на смртне случајеве који су се десили у Великој Британији за којих је окривљена Русија - упркос никаквим доказима против Русије.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров конкретно је говорио о случају Литвињенка у петак, наглашавајући да је упозорење Уједињеног Краљевства Москви индентично са оним што се догодило у том случају.



"Желим да подсетим људе да је Литвињенкова смрт такође приписана Русији, али није истражена, јер су судски поступци, који су названи "јавним", заправо били затворени. Извођени су на врло чудан начин, а бројне чињенице које су се појавиле током истраге нису дошле у јавни домен", рекао је министар.

Литвињенко је умро у новембру 2006. године, након што су атентатори наводно сипали радиоактивни полонијум 21 у шољицу чаја у хотелу у Лондону. Међутим, његов брат Максим изјавио је 2016. године да Британија има више разлога да убије Литвињенка од Русије.

У случају Бориса Березовског, Путинови критичари већ дуго спекулишу да је милијардер убијен од стране "про-Путинових" убица 2013. године. Међутим, британска полиција је 2013. године саопштила да нема доказа о нечему што се тиче ове смрти.

Скрипал (66) и његова 33-годишња кћерка били су у болници од 4. марта, када су пронађени у несвести на клупи испред трговачког центра у Салисбурију.