Путин: Разорили су Југпславију, било их је баш брига

08-03-2018 01:34:15 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин оценио је да је одласком Совјетског Савеза са политичке арене, после распада ове земље, дошло до озбиљних промена у распореду снага у свету, као и да је на тај начин индиректно проузрокована криза на Балканском полуострву и оружани конфликт у Ираку.

„Стари светски поредак успостављен после Другог светског рата на основу тадашњег распореда снага, практично је у господу починуо, и сада све треба поново да почне од нуле. Отуд, узгред речено, сав нихилизам у односу према међународном праву, улози Организације уједињених нација и тако даље“, рекао је Путин у филму „Светски поредак 2018“ познатог руског новинара Владимира Соловјова, у коме је председник по речима аутора одговорио на сва питања, укључујући и она „незгодна и лична“.

Како је председник Русије истакао, настао је читав низ догађаја, као што су „подршка радикализма код нас на Кавказу“, бомбардовање Југославије 1999. године без одобрења Савета безбедности УН, или конфликт у Ираку.

„Ма, једноставно било их је баш брига, и то је све. Нанели су ударац, разорили земљу, спровели, заправо, интервенцију. Не знам да ли је то добро да су народи у Југославије тежили независности. Али да ли је требало радити на такав начин?“ рекао је Путин.

Уследили су један за другим, Авганистан, а потом Ирак, указао је Путин, пљуснула су два узастопна таласа ширења НАТО-а, како се изразио. Додао је да ма колико неочекивано деловало, такве догађаје је требало очекивати, као и да је Русија показала у најмању руку ненадлежност и неразумевање онога што ће се са светом и земљом убудуће догађати, после, како ју је назвао, једностране предаје позиција.

Ваља рећи да је Путин још 2005. године, у обраћању Федералној скупштини, распад СССР окарактерисао као велику геополитичку катастрофу века. Касније се тој теми више пута враћао у својим иступањима, преноси агенција Интерфакс.


Russia beyond


КАТЕГОРИЈЕ