РТ: Зашто би желели свет без Русије? - Путин о евентуалном нуклеарном сукобу

07-03-2018 05:01:51 | | фото: © Grigoriy Sisoev / Sputnik / RT/ vostok.rs |


Извор: Восток / РТ


Владимир Путин је поновио да Русија неће првa напасти нуклеарним оружјем. Московски нуклеарни арсенал није намењен да се користи, јер је алтернатива глобална катастрофа која би такође уништила Русију.

"Одлука о употреби нуклеарног оружја може се предузимати само ако наш систем упозоравања на напад балистичким ракетама не открије само лансирање, већ такође предвиди да ће бојеве главе погодити руску територију. Ово је такозвани удар одмазде", рекао је Путин у интервјуу.
"Ако неко одлучи да уништи Русију, ми имамо оправдање у таквом одговору", рекао је председник.

Рускa најновијa нуклеарнa доктринa омогућава коришћење нуклеарног оружја као одговор на нуклеарни напад против Русије или њених савезника или конвенционалног напада који угрожава постојање Русије. Путин каже да је постојање земље од највећег значаја за њега."Свакако би то била глобална катастрофа за човечанство; катастрофа за цео свет. Али, као држављанин Русије и шеф руске државе, морам се запитати: Зашто би желели свет без Русије? ", упитао је председник.


Напомене су део новог документарца новинара Владимира Соловљева, на основу неколико ексклузивних интервјуа са руским председником. Филм истражује како руска влада данас види место Русије у свету.