Политика САД угрожава енергетску безбедност Русије

07-03-2018 07:37:16 | | фото: © РИА Новости / Пресс-служба ПАО "НК Роснефть"/ vosto |


Министарство енергетике је израдило доктрину енергетске безбедности Русије, која наводи главне претње држави. О томе пишу и "Ведомости", које су имале на увид садржај документа.

Прва на листи је "дискриминаторска политика од стране САД и њихових савезника". Она, према ауторима пројекта, лежи у ограничењима приступу нафтним и гасним компанијама технологији, забрани повећања дугорочног финансирања и забрани организацији заједничких предузећа са страним компанијама.


Као пример се наводи Росњефт, који је због санкција изгубио једног од својих партнера на арктичком шелфу - Ексонмобила.


Поред тога, како се наводи,
енергетска безбедност је угрожена отежаним преласком на "зелену енергију", појаву нових извозника енергије и растом производње течног гаса.

Такође, стручњаци Министарства енергетике указали су на опасност због смањења постојећих налазишта, смањења величине и квалитета откривених налазишта и лоше геолошке студије територије земље.

Према извештају, стручњаци сматрају да економске претње представљају "прекомерно финансијско оптерећење за топлотно-енергетски комплекс".

То је оно што може проузроковати неконкурентност руских нафтних и гасних компанија, закључили су аутори пројекта.

Тренутно у Русији постоји још једна доктрина, која је одобрена 2012. године. Међутим, након увођења санкција, одлучено је да се од ње одустане.