На граници Европе и Азије: Десет ствари које на руском Уралу дефинитивно не треба пропустити

06-03-2018 08:45:28 | | фото: Getty Images / Russia beyond/ vostok.rs |


Живописне планине, изгубљене цивилизације и једно од седам руских чуда очекују вас на граници Европе и Азије. А немојте заобићи ни локалну кухињу!

Да ли је Русија у Европи или Азији? Где се лед не отапа ни лети? Ко (или шта) ствара „Ђавољи град”? Посетите Урал и сазнајте одговоре на ова питања.

Пронађите „пупак света”

Готово у сваком граду можете наћи споменик који обележава „нулти километар”. Али овде, у малом трговачком граду Кунгур (80 километара од Перма), подигнут је споменик „пупак света”. Налази се на обали реке Силва на раскршћу седам путева и окружују га натписи имена других градова. Према веровању, треба да седнете на „пупак” и ноге окренете према граду који бисте желели да посетите. Затим је довољно да сачекате да вам универзум оствари жељу. Међутим, зими су имена градова обично покривена снегом, па ћете најпре морати да га очистите.

Посетите пећину вечите зиме

Ледена пећина Кунгур је вероватно најпопуларнија дестинација на Уралу и најстарија подземна атракција у Русији. Позната је од 18. века и привлачи туристе из целог света својим скулптурама од леда и леденим језерима која се не отапају чак ни лети.

Доживите Париз и Берлин на Уралу

Откријте још 30 „европских” села у Чељабинској области која су заузели руски козаци средином 19. века. Да ли сте икад чули за њих?

Верујете ли у НЛО?

Најпознатија зона аномалија налази се у Пермској области (око 160 километара од Перма). Село Мољопка од 80-их година прошлог века привлачи уфологе и туристе. Овде се дешавају чудне ствари. Како бисте објаснили кругове у трави на ливади ужаса или тајанствене мале пирамиде? Неки локални становници верују да се ту налази и космодром за НЛО. Једно место носи назив „телефонска говорница”. То је једино место (површине око четири квадратна метра) на којем ваш мобилни телефон може да ухвати сигнал. Бизарно, зар не?

Пробајте уралске пељмене

На Уралу путника очекују и бројна изузетно укусна јела. Ма у ком граду да одседнете, нећете остати гладни. Најпознатије јело на Уралу су пељмени (комадићи теста са надевом), посикунчики (мали пржени комадићи теста са месом) и шањги (отворене пирошке од кромпира). Овде можете пробати пељмене са различитим надевима. На пример, у Перму мешају месо са купусом, а у Јекатеринбургу припремају пељмене са месом од штуке. Традиционални уралски пељмени обично су пуњени са три различите врсте меса: говедином (45%), јагњетином (35%) и свињетином (20%). Павлака се препоручује као прилог! Не заборавите ни уралске слаткише.

Попните се на Урал

„Камени појас руске земље” (како су у древна времена звали Урал) пружа се у дужини од 3200 километара. Уралске планине раздвајају европски и азијски део Русије. Овде се налази и једна од најстаријих планина на свету. То је планина Карандаш стара 4,2 милијарде година (док се старост Земље процењује на 4,6 милијарди година). Уралске планине такође имају обиље рудних богатстава: бакар, малахит, берилијум, пирит, аметист, топаз. На многим местима можете набавити сувенире од уралског драгог камења. Ако желите пешке да истражите Урал, можете пратити велики број обележених планинарских стаза, али најбезбедније је да на планинарење кренете са водичем.

Откријте изгубљене цивилизације

Овде се стално откривају објекти и конструкције које су некада припадале древним цивилизацијама. Недавно је у Свердловској области ископано 350 долмена и мегалита. У Пермској области налази се место са џиновским стенама које се називаЂавољи град. Личи на прави град, а у ствари је дело природе! Неки научници тврде да се на овом месту пре више милиона година налазило речно ушће.

Најпознатији мегалитски комплекс на Уралу ипак је
тврђава Аркаим, која се често пореди са Стоунхенџом у Енглеској.

Посетите једно од седам руских чуда

Ово место има велики број имена и вероватно нећете из прве моћи да изговорите назив који се најчешће користи. Мањпупуњор се може превести као „мала планина идола”. Шест стена високих од 30 до 42 метра стоји у низу, док седма стоји усамљена нешто даље. Према легенди, ових седам стена били су џинови који су хтели да покоре локално становништво, али их је шаман претворио у стене. У ствари, ови облици су настали у процесу ерозије планина.

Пут до Мањпупуњора је заиста дуг. Ово место се налази у Печорско-Иличском резервату природе. Најлакше се до њега стиже хеликоптером из Перма за један дан. Пешачка тура траје две недеље! 2008. године Мањпупуњор је уврштен у списак седам чуда Русије.

Посетите позориште

На Уралу су популарни класичан балет и опера. У Пермском театру опере и балета ради изузетан млади диригент Теодор Курентзис и његова извођења су веома посећена. Јекатеринбург је постао и магнет за љубитеље балета након што је Вјачеслав Самодуров постао уметнички директор ансамбла. Он је у регион донео искуство које је стекао као водећи балетски играч у Холандском националном балету и Британском краљевском балету.

Направите своје најбоље фотографије

Урал је идеално место за љубитеље природе, авантуристе и оне који траже најлепши кадар. Замислите само планине обавијене зеленилом тајге и непрегледан хоризонт. Да ли сте спремни за пустоловину?

Ана Сорокина,
Russia beyond