Русија технички спремна да се одвоји од глобалног интернета

05-03-2018 02:14:20 | | фото: © РИА Новости / Евгений Биятов/ vostok.rs |


Русија је технички спремна да се одвоји од глобалног интернета, изјавио је саветник председника за питања развоја интернета Херман Клименко у интервјуу за програм "Позднаков" на каналу НТВ.

Према његовим речима, ако западни партнери "објаве Русији такав рат као што је кримска изолација", то неће спречити земљу да живи "добро и нормално".


Клименко је објаснио да су неуспеси и грешке у преласку са једне технологије у другу неизбежни и да је мало вероватно да ће процес бити потпуно безболан.


"Негде ће неко нешто искључити. Вероватно, јер неко складишти своје податке у иностранству, иако постоје могућности овде. Ко је власник домена у иностранству, вероватно ће имати неке потешкоће", додао је саветник председника.

Клименко је подсетио да је Русија међу прве три државе "пуног интернет циклуса", што подразумева доступност својих претраживача, друштвених мрежа и оглашавача, заједно са Кином и Сједињеним Државама. Тренутно земља поседује мрежни сегмент, креиран искључиво за званичнике, "док су сви живи".

Регулација интернета је пут којим иде цео свет, а Русија није изузетак, додао је он. Међутим, екстремне опције попут Северне Кореје или Кубанаца нису наш избор, нагласио је Клименко.