Новак: Транзит руског гаса преко Украјине у ЕУ поуздан

04-03-2018 01:44:37 | | / vostok.rs |


Руски министар енергетике Александар Новак пренео је потпредседнику Европске комисије задуженом за енергетику Мареку Шефчовичу да је транзит руског гаса преко Украјине у Европску унију поуздан, те да га, док год судски не буде раскинут уговор руског „Гаспрома“ и украјинског „Нафтогаса“, ништа не угрожава.


Шефчович је позвао телефоном колегу из Русије да би му пренео забринутост Украјине након одлуке Стокхолмског суда у вези са спором „Гаспрома“ и „Нафтогаса“ поводом уговора о транзиту гаса.

Суд је 28. фебруара од „Гаспрома“ у корист „Нафтогаса“ тражио 4,637 милијарди долара компензације због неиспоручивања гаса за транзит преко Украјине, али имајући у виду претходну одлуку (о уговору за испоруку гаса), руска компанија треба да плати мање — 2,56 милијарди долара. „Гаспром“ је саопштио да није сагласан с овом одлуком.

Први човек „Гаспрома“ Алексеј Милер изјавио је 2. марта да је „Гаспром“ принуђен да под хитно покрене процедуру раскидања уговора с „Нафтогасом“ пред Стокхолмским судом о испоручивању и транзиту гаса.

У суботу је заменик председника управе „Гаспрома“ Александар Медведев саопштио да је руска компанија започела процедуру раскидања уговора о испоручивању и транзиту гаса с „Нафтогасом“ пред Стокхолмским судом.

Новак и Шефчович су се, како је навело Министарство енергетике Русије, договорили да наставе да одржавају контакт поводом ове теме.

Европска комисија сматра да трилатерални преговори о гасу у формату Русија—Украјина—ЕУ представљају ефикасан инструмент решавања несугласица и спремна је да у њима посредује.