Русија очекује од САД узајамно прихватљива решења о СТАРТ споразуму

28-02-2018 08:20:44 | | / vostok.rs |


Русија очекује да са САД настави конструктивну потрагу за узајамно прихватљивим решењима о проблемима који се односе обнављање Споразума о мерама за даље смањење и ограничавање стратешког офанзивног оружја (СТАРТ), наводи се у коментару Министарства спољних послова Русије.


„Рачунамо на наставак конструктивне потраге са Сједињеним Америчким Државама за узајамно прихватљивим решењима о проблемима који се односе на преуређивање и изузимање стратешког офанзивног оружја. Сматрамо да је неопходно да се обезбеди адекватно решење овог питања које је од фундаменталног значаја са становишта приступа страна имплементацији наведеног Споразума“, истиче се у тексту коментара.

Раније је заменик помоћника министра одбране САД за нуклеарну и ракетну политику Роберт Суфер изјавио да САД засад нису донеле одлуку да ли ће продужавати Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања са Русијом после 2021. године, али засад намерава да га поштује.

Споразум СТАРТ, који су потписале Русија и Сједињене Америчке Државе 2010. године, ступио је на снагу 5. фебруара 2011. године. Он предвиђа да свака страна смањује нуклеарни арсенал на такав начин да у наредних седам година и надаље укупне количине наоружања не прелазе 700 интерконтиненталних балистичких ракета, балистичких ракета на подморницама и тешким бомбардерима, као и 1.550 бојевих глава и 800 распоређених и нераспоређених лансирних система. Споразум обавезује Русију и САД да размењују информације о броју бојевих глава и ракета-носача два пута годишње.

Русија и Сједињене Америчке Државе су до 5. фебруара 2018. године морале да достигну контролне показатеље према Споразуму. Споразум истиче 2021. године.

САД су изјавиле да су испуниле своје обавезе још у августу 2017. Како је раније саопштила портпаролка америчког Стејт департмента Хедер Наверт, САД рачунају на наставак поштовања Споразума и сматрају да СТАРТ чини односе са Русијом стабилнијим и побољшава безбедност САД и њених савезника. Међутим, Москва је саопштила да Русија не може да потврди да су Сједињене Америчке Државе у потпуности усагласиле своје стратешко офанзивно наоружање са Споразумом.