Лавров: Ситуација у Сирији далеко од постизања потпуног примирја

27-02-2018 04:54:28 | | фото: © РИА Новости / Кирилл Каллиников/ vostok.rs |


Москва се нада да ће сви они који имају утицај на наоружану опозицију у Сирији убедити је да испуни резолуцију Савета безбедности УН о примирју, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров током прес конференције са француским колегом Жан Ивом ле Дрианом.


„Хтео бих да изразим наду да ће они који утичу на опозицију који, према Уједињеним нацијама, настављају да гранатирају Дамаск, преузму одговорност да се они помире са потребом реализације захтева СБ УН“, рекао је Лавров након разговора са француским министром спољних послова Жан-Ивом ле Дријаном.

Он је додао да треба у пракси гледати како ће се испуњавати изјаве различитих структура о спремности да се поштује примирје.

Лавров је додао да је ситуација у Сирији далеко од постизања потпуног примирја.

„Што се тиче хуманитарне ситуације у различитим деловима Сирије, о чему смо данас разговарали, слика није тако сјајна. Знате наш став о Источној Гути. Заиста смо подржали резолуцију (Савета безбедности УН) о објави престанка ратних дејстава уз учешће свих страна, да би такав прекид ватре био свеобухватан на читавој територији Сирије. Јасно је да смо засад далеко од тога“, истакао је Лавров.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут