Ледена магија: Руси у најтежим условима освојили неочекивано велики број олимпијских медаља

26-02-2018 09:08:16 | | фото: Reuters / Russia beyond/ vostok.rs |


Против Руског олимпијског комитета па и против руских спортиста предузете су најстроже мере због наводног систематског коришћења забрањених средстава у спорту. На тај начин од 500 најбољих такмичара који су се припремали за Олимпијаду, у Пјонгчанг их је отпутовало 169. Ипак руски олимпијци су освојили 17 медаља и по броју награда завршили на 13. месту. Погледајте списак руских спортиста награђених у Јужној Кореји.

Злато: Хокеј на леду, мушкарци

Руска хокејашка репрезентација

Тријумф руског хокеја на леду је био веома необичан, посебно ако се узме у обзир да најбољим играчима нису дозволили да напусте НХЛ сезону. Победом против Немачке са 4:3 Руси су дошли до првог Олимпијског злато у последњих 20 година. „Црвена машина“ је у финалу Олимпијаде последњи пут играла 1998. у Нагану против Чеха.

Злато: Уметничко клизање, жене – Алина Загитова

Алина Загитова

Ово је први наступ 15-годишње Алине Загитове на Олимпијади, и она је ипак успела да освоји срца љубитеља спорта на целој планети својим изванредним клизањем. За свој наступ је зарадила 239,57 бодова и победила сународницу Јевгенију Медведеву (238,26) и Канађанку Кетлин Осмонд (231,02). Алина је такође освојила сребро у екипном такмичењу.

Сребро: Уметничко клизање, жене – Јевгенија Медведева

Јевгенија Медведева

Перфектно клизање Медведеве ће дуго памтити и гледаоци и судије, али то није било довољно за злато. Претходно је Медведева поставила светски рекорд у кратком програму и освојила такође сребро у екипном такмичењу.

Сребро: Уметничко клизање - репрезентација

Руска репрезентација у уметничком клизању

И поред недовољно доброг клизања Михаила Кољаде, руска репрезентација је освојила сребро као тим. Јевгенија Медведева, Алина Загитова, Јевгенија Тарасова, Владимир Морозов, Наталија Забијако, Александар Енберт, Јекатерина Боброва и Дмитриј Соловјов су били изванредни на леду.

Сребро: Скелетон – Никита Трегубов

Никита Трегубов

Никита Трегубов је завршио на 6. месту на Олимпијади у Сочију 2014, али ове зиме је дошао до другог.

Иначе, ово је трећа Олимпијада заредом када Руси освајају медаље у скелетону. Александар Третјаков је освојио бронзу 2010. у Ванкуверу, и злато у Сочију 2014.

Сребро: Скијашко трчање, мушка штафета 4 х 10 км

(слева надесно) Андреј Ларков, Александар Бољшунов, Алексеј Червоткин, Денис Спицов

У скијашком трчању руски спортисти као да су надокнадили све неуспехе руског биатлона на овој Олипијади. Млади спортисти (од 18 до 25 година) Александар Бољшунов, Алексеј Червоткин, Андреј Ларков и Денис Спицов су стигли на циљ други, само 10 секунди иза Норвежана.

Сребро: Скијашко трчање, мушки екипни спринт – Александар Бољшунов и Денис Спицов

Александар Бољшунов (десно) и Денис Спицов

Александар и Денис су највећи руски хероји ове олимпијаде са укупно 7 освојених медаља. Али Норвешка је поново дотрчала прва у екипном спринту.

Сребро: Скијашко трчање: 50 км класично – Александар Бољшунов

Александар Бољшунов

Треће место у овој трци последњег дана такмичења освојио је Андреј Ларков.

Бронза: Скијашко трчање, појединачни спринт – Александар Бољшунов

Пошто је раније освојио сребро у другој дисциплини, 21-годишњи Александар Бољшунов је понео кући и бронзу. Биткуза друго место је изгубио од Италијана Федерика Пелегринија: заостао је само 0,2 секунде.

Бронза: Скијашко трчање, 15 км слободно – Денис Спицов

Денис Спицов

Истовремно још један 21-годишњак Денис Спицов је освојио другу олимпијску медаљу у трци 15 км слободно.

Бронза: Скијашко трчање, женска штафета 4 х 5 км

(слева надесно) Наталија Непрјајева, Јулија Белорукова, Анастасија Седова, Ана Нечајевска

Пратећи успех мушкараца, Јулија Белорукова, Ана Нечајевска, Наталија Непрјајева и Анастасија Седова су пропустиле испред себе само Норвежанке и Швеђанке.

Бронза: Скијашко трчање, женски спринт – Јулија Белорукова

Јулија Белорукова

Пре него је освојила бронзу у штафети, 23-годишња лепотица Јулија Белорукова је освојила треће место у женском спринту. „Прошле ноћи нисам спавала сама. Моја бронза је била са мном“, написала је Јуља наИнстаграму.

Бронза: Брзо клизање на кратким стазама – Семјон Јелистратов

Семјон Јелистратов

Пошто звезди Олимпијаде у Сочију, руском спортисти Виктору Ану нису дозволили да учествује у Пјонгчангу, Семјон Јелистратов, освајач злата у штафети у Сочију на 5000 м, доспео је трећи на циљ, тек део секунде иза клизача из Јужне Кореје и Холандије.

Бронза: Брзо клизање – Наталија Вороњина

Наталија Вороњина

Клизачица која је освојиола два злата у Сочију Олга Граф није добила могућност да путује у Сочи иако никада није била умешана у допинг скандале. Није било пуно наде да ће Рускиње освојити медаље у Јужној Кореји у брзом клизању, али изненадила је 23-годишња Наталија Вороњина трећим местом у трци на 5000 метара.

Бронза: Слободно скијање, акробатски скокови - Иља Буров

Иља Буров

Навијачи Украјине, Русије и Белорусије су очекивали медаље у акробатским скоковима. Нажалост Рус Павел Кротов је пао у последњем скоку, па је Кинез стигао чак до другог места. Украјински спортиста је био без премца, а на трећем месту се нашао Иља Буров.

Бронза: Слободно скијање, скри крос – Сергеј Ридзик

Сергеј Ридзик

25-годишњи Ридзик је тек недавно почео да тренира скри крос па ипак 2015. је двапут освајо медаље светског купа. Пре саме Олимпијаде се повредио, али успео је да се избори за бронзу.

Бронза: Скијашко трчање, 50 км класично – Андреј Ларков

Андреј Ларков

Руски скијаши су узели две медаље у овој дисциплини: Александар Бољшунов је освојио сребро, а Андреј Ларков бронзу.

Изгубљена бронза: Карлинг, мешовити парови - Анастасија Бризгалова и Александар Крушељницки

Александар Крушељницки и Анастасија Бризгалова

Ово је прва Олимпијада на којој су се такмичили мешовити парови, и руски брачни пар је освојио бронзу. Анастасија је чак успела да освојио медије целог света својом лепотом.

Али ускоро се испоставило да је допинг тест Александра позитиван: у његовој крви су пронашли злокобни за руски спорт милдронат. Крушељницки је рекао да је препарат само случајно могао да доспе у организам, али спортисти су свеједно дисквалификовани.

Russia beyond