Путин разговарао о ситуацији у Источној Гути са Макроном и Меркеловом

25-02-2018 03:56:22 | | фото: © РИА Новости / Алексей Никольский/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са немачком канцеларком Ангелом Меркел и француским председником Емануелом Макроном о ситуацији у сиријској Источној Гути, саопштила је прес-служба Кремља.

У саопштењу се наглашава да је током разговора разматран „сиријски проблем у контексту развоја ситуације у Источној Гути и обезбеђивања хуманитарног приступа овом и другим регионима Сирије“.

Путин, Макрон и Меркелова су изразили задовољство јер је заједничким констурктивним радом успела да се 24. фебруара усагласи и усвоји Резолуција Савета безбедности УН 2401 о Сирији.


„Истакнут је значај наставка заједничких напора у интересу потпуне и што скорије имплементације одредаба резолуције“, наводи се у саопштењу.

Путин је Макрона и Меркелову информисао о практичним корацима Русије за евакуацију цивила, испоруку хуманитарне помоћи и пружање медицинске помоћи становништву у Сирији.

„Посебна пажња је посвећена чињеници да се прекид војних дејстава у Сирији не односи на операције против терористичких група“, додаје Кремљ.

„Постигнут је договор о јачању размене информација преко различитих канала о ситуацији у Сирији“, закључила је прес-служба Кремља.

Са своје стране, прес-служба немачке владе саопштила је да су Немачка и Француска као и раније спремне за сарадњу са Русијом и другим међународним партнерима ради политичког решавања ситуације у Сирији у оквиру Женевског процеса.

„Они (Меркелова и Макрон) су такође јасно ставили до знања да прекид ватре представља основу за стимулисање напора за тражење политичког решења у оквиру процеса под окриљем УН у Женеви. Немачка и Француска су и даље спремне да сарађују са Русијом и другим међународним партнерима ради остваривања овог циља“, истиче се у саопштењу Владе Немачке.

Макрон и Меркелова су нагласили да је веома важно да се резолуција (СБ УН) брзо и у потпуности испуни. Они су, такође, позвали Русију да изврши „максималан притисак на сиријски режим“ да би се прекинули ваздушни напади на Источну Гуту, додаје се у саопштењу.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут