Захарова: Уобичајена је и традиционална умешаност САД у све унутрашње процесе свих делова света

25-02-2018 03:54:05 | | фото: © РИА Новости / Михаил Воскресенский/ vostok.rs |


Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова је објаснила зашто су Сједињене Америчке Државе заинтересоване за изборе у Русији.

„Наши избори су им занимљиви у два контекста. Прво, због наставка њихове унутрашње политичке реторике. Као што видите, она не јењава. Друга ствар је уобичајена и традиционална умешаност Сједињених Америчких Држава у све унутрашње процесе свих делова света. То значи да не постоји регион у ком Вашингтон није покушао да игра“, истакла је Захарова.

Према њеним речима, правило да се не меша у унутрашњу политику, у живот других држава, функционише и треба да функционише са становишта САД „за све осим искључиво једне земље која се зове Сједињене Америчке Државе“.

„Све је јасно, логика је челична. Концепт изузетности објављен је у време (председника Барака) Обаме. Такав је био рад у његовој администрацији, а судећи по свему, он и даље функционише“, објаснила је Захарова.

На питање шта би Русија требало да ради у овој ситуацији, Захарова је одговорила: „Као прво, морамо да упозоравамо и, као друго, да откривамо све случајеве таквих покушаја и непосредно самих поступака, што и радимо“.

„И да реагујемо, али да реагујемо мирно. Јер, понављам, то је њихова традиција и они од ње нису одустали“, додала је Захарова.