Москва: Након много година СБ УН успео да осуди гранатирање Дамаска

25-02-2018 03:48:46 | | / vostok.rs |


Савет безбедности Уједињених нација је усвајањем Резолуције 2401 о Сирији успео да осуди гранатирање Дамаска у коме је погинуло стотине цивила, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

„Први пут након много година Савет безбедности УН успео је да осуди гранатирање Дамаска, под којим се више пута нашла и руска дипломатска мисија, у коме су погинуле стотине цивила и нанета је озбиљна штета стамбеним објектима“, истиче Министарство.

Москва је такође изразила задовољство што је „Савет безбедности УН истакао рад који, заправо, непрестано спроводе Иран, Русија и Турска као земље-гаранти Астанског процеса у зонама деескалације за смањење насиља, као једног од корака на путу до свеобухватног прекида ватре на целој територији земље“.

Савет безбедности УН је у суботу усвојио Резолуцију 2401, којом се од свих страна тражи да „одмах прекину сукобе“ и обавежу се да обезбеде дугу хуманитарну паузу од најмање 30 дана на читавој територији Сирије, како би се омогућила безбедна и несметана испорука хуманитарне помоћи и медицинска евакуација тешко болесних и рањених. Прву верзију нацрта резолуције дистрибуирале су пре три недеље делегације Шведске и Кувајта.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут