Москва: Порошенко потврдио план Кијева да конфликт у региону реши војним путем

24-02-2018 03:39:15 | | / vostok.rs |


Усвајањем закона о реинтеграцији Донбаса, који је данас ступио на снагу, украјински председник Петро Порошенко је потврдио план Кијева да конфликт у региону реши војним путем, саопштено је из Министарства спољних послова Русије.

Како се наводи, тим документом Кијев је законски омогућио коришћење војне силе против становништва југоисточне Украјине.

„Практична примена закона прети да изазове нову ескалацију оружаних сукоба у Донбасу, стога позивамо Запад да изврши притисак на Кијев како би био спречен погубни сценарио са непредвидивим последицама“, наводи руски спољнополитички ресор.

Нешто раније је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров оценио да је у питању „одвратан закон који не само да дозвољава, већ предвиђа могућност војног решавања сукоба на југоистоку Украјине“.

Порошенко је током заседања војног кабинета 20. фебруара 2018. године потписао Закон о реинтеграцији Донбаса, који даје председнику право да искористи оружане снаге у миру "ради заштите суверенитета" и који легитимизује употребу војске без објаве рата.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут