Слуцки: Срамота треба да буде САД због тога што је распарчала Југославију

24-02-2018 02:58:56 | | фото: © РИА Новости / Владимир Федоренко/ vostok.rs |


Изјава америчког председника Доналда Трампа о циљевима САД у Сирији и „срамоти“ Русије нема никакве везе са реалношћу — срамота треба да буде Америку због тога што је распарчала Југославију, раздробила Либију, као и због рата у Ираку, изјавио је шеф Комитета Државне думе Русије за безбедност и одбрану Леонид Слуцки, преносе РИА Новости.

Раније је амерички председник Доналд Трамп рекао да су Американци у Сирији са једним циљем - "отарасити се Исламске државе", након чега ће "отићи кући". Истовремено, Трамп је такође назвао "срамотом" шта су Русија и Иран радили у Сирији.

"Трампови мотиви више су него јасни - САД желе да припишу себи победу над тероризмом и истовремено умање учинак Русије и њених партнера када је реч о проналаску решења за сиријски кризу.
То, међутим, нема никакве везе са реалношћу. Русија се, за разлику од САД, у Сирији налази како би пружила помоћ у борби против терористичке организације ДАЕШ, чије је стварање, узгред буди речено, иницирала Америка својом политиком на Блиском истоку“, рекао је он.

Слуцки је подсетио и да Русија све што чини у Сирији чини на законским основама, на званични захтев сиријских власти.

„Ми смо се борили и борићемо се против терориста, не покушавамо насилним путем да оборимо режим у складу са сопственим геополитичким интересима, док је Америка све време покушавала да растури земљу на делове, не марећи за њене грађане“, истакао је Слуцки.