РТ: САД морају напустити подручје које контролишу у јужној Сирији - Лавров

19-02-2018 09:43:06 | | / vostok.rs |


Извор:
Восток / РТ

Америчке трупе морају одмах затворити своју зону контроле у ​​јужној Сирији на подручју Ал-Танфа, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров, говорећи на конференцији Валдајског клуба о Блиском истоку у Москви.

На подручју на граници Сирије са Јорданом, које је Вашингтон назвао као "деконфликтну зону" под својом контролом, налази се и камп Рукбан, изјавио је Лавров. Русија верује да се у кампу обучавају припадници милитантних група. Русија такође криви САД за ограничавање хуманитарног приступа овом подручју.

"Ова зона мора одмах да се затвори. И испоруке хуманитарне помоћи морају бити омогућене", рекао је министар.

Лавров је додао да напори морају бити усмерени на смањење насиља у југоисточној Сирији и стварање деконфликтне зоне. Такође је рекао да се мора фокусирати на избацивање свих трупа из тог региона које нису под командом Дамаска .

"Преговарали смо о стварању ове зоне са Јорданом и САД-ом и није тајна да су наше израелске колеге обавештене о ономе о чему смо разговарали", рекао је он. Израел оптужује Иран да користи војне формације у том региону како би преузео контролу над деловима јужне Сирије, те је запретио да ће користити војну силу.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут