Белорусија спремна да пошаље мировне снаге Донбас

18-02-2018 10:49:39 | | фото: © Sputnik / Виктор Толочко/ vostok.rs |


Минск је спреман да раzgovara о распоређивању белоруског мировног контингента у зони сукоба у Донбасу, рекао је министар спољних послова Владимир Макеј.

Дипломат је рекао да је о овом питању разговарано са специјалним представником америчког Стејт дипартмента за Украјину Куртом Волкером на маргини 54. Минхенске конференције.

"Ми смо тражили састанак, и одржан је сасастанак са специјални изаслаником САД за Украјину, господином Вокером. Ми можемо потврдити спремност Белорусије да учествује на било који начин и слања контигента у тај регион, ако би то било прихватљиво за све стране које су укључене у сукоб", рекао је министар.

Он је додао да Москва и Кијев, по његовом мишљењу, требају пронаћи компромисно решење и приближити ставове о распоређивању контингента у Донбасу.

"Као што знамо, у септембру прошле године, руски председник је предложио размештање мировних снага УН-а на линије раздвајања. Украјинска страна је направила неке предлоге о томе како она види идеју распоређивања мировних снага у региону. Ми сада видимо да постоје велике разлике у ставовима страна. Због тога је задатак да се те позиције приближе, да се пронађе неко компромисно решење", рекао је дипломат.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут