Русија позива званичнике ЕУ да не пливају узводно већ да започну процес обнове међународних односа

18-02-2018 10:49:46 | | / vostok.rs |


Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да, све док Москва не види доказе о наводном мешању Русије у америчке изборе, те оптужбе су „лупетања у празно“.

„Све је могуће објавити, баш све. Сведоци смо како се множе оптужбе, изјаве. Због тога, докле год не добијемо чињенице, све ћемо сматрати лупетањем у празно, извините за недипломатски израз“, рекао је Лавров на маргинама Минхенске конференције о безбедности.

Истовремено, Лавров је рекао да је Русија спремна за партнерске односе како са САД, тако и са ЕУ, али на равноправним основама, како би се пронашли одговори на све изазове које носи данашњица.

Амерички специјални тужилац Роберт Милер подигао је у петак оптужнице против 13 Руса и три организације из Русије због наводне умешаности у предизборну председничку кампању у САД 2016. године. Оптужнице су подигнуте по више тачака, међу којима су "завера против САД" и "превара".

Сергеј Лавров је, такође, рекао да је сарадња на релацији Русија—САД-ЕУ неопходна како би се изградила безбедносна архитектура на Корејском полуострву, Блиском истоку, али и у Персијском заливу.

„Русија позива званичнике ЕУ да не пливају узводно већ да започну процес обнове међународних односа. У интересу је Русије да као првог комшију има јаку Европску унију, која је способна да буде одговорни учесник у међународној политици“, нагласио је Лавров.

Осврнуо се и на питање енергетике, рекавши да Европа мора самостално да доноси одлуке када је у питању њена енергетска безбедност, поштујући интересе својих земаља-чланица.