Подгорица и сепаратисти у Приштини разграничавају српску земљу

17-02-2018 08:51:21 | | фото: predsjednik.me/ vostok.rs |


Подгорица и сепаратисти у Приштини су саопштили да су постигли договор о споразуму о разграничењу између из 2015. године. Ово се сматра као "корак ка остваривању безвизног путовања у Европску унију за грађане Косова".

Ратни злочинац и бивши вођа терористичке групе Хашим Тачи током сусрета са председником Црне Горе Филипом Вујановићем је изјавио да ће се у Приштини "гласати за ратификацију о Споразуму о демаркацији из 2015. године, као што је то учинила Црна Гора".

Вујановић и Тачи су "након састанка потписали заједничку изјаву којом су позвали Скупштину Косова да изврши ратификацију овог споразума. Заједнички позив упућен је полазећи од међусобног повјерења, добре воље и потребе даљег унапређења односа а поштујући суверенитет, територијални интегритет и независност обје државе, уз испуњавање обавеза из Повеље УН и поштовања Стратегије Европске комисије за Западни Балкан", наводи се у саопштењу из Подгорице.

Подсетимо, прекјуче је
председник Владе Црне Горе Душко боравио у посети сепаратистичким властима у Приштини те је рекао да је Црна Гора спремна да "помогне у решавању питања демаркације граничне линије између Косова и Црне Горе".

Он је поново саопштио да ће Црна Гора, као "допринос миру и стабилности у региону, послати два официра у оквиру НАТО-а - мисије КФОР-а".

Марковића је дочекао ратни злочинац и биши командант терористичке организације Рамуш Харадинај. Црногорски премијер је подсетио да је парламент ратификовао споразум о демаркацији, а да сепаратистичке власти у Приштини то нису урадиле, али да је Црна Гора "вољна" да помогне у решавању овог питања.

“О томе смо разговарали у најбољој намери, као прави пријатељи и у наставку нашег деловања тражићемо најбоља решења како би имали ратификован споразум и како би Косово на тај начин добило нову велику прилику када је у питању европска интеграција”, казао је премијер Црне Горе, преноси Глас Америке.

Харадинај је говорио и о одлуци Црне Горе да на Косово пошаље своје војнике у оквиру НАТО снага - мисије КФОР-а.

“Добродошли су војници Црне Горе на Косово. Они долазе као војници НАТО-а. Ми смо били веома срећни приликом учлањења Црне Горе у НАТО”, рекао је Харадинај.

Подсетимо, министар одбране Црне ГОре је саопштио да је од "националног интереса" слање црногорских војника на Косово.