Захарова: Американци фактички настављају окупацију зоне Танф у Сирији

16-02-2018 09:48:54 | | фото: © РИА Новости / Михаил Воскресенский/ vostok.rs |


Американци фактички настављају окупацију зоне Танф у Сирији, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на редовном брифингу.

„Амерички војници фактички су наставили окупацију 55 километара дуге зоне око Танфа, која је заправо зона безбедности за непоражене припаднике ДАЕШ-а. Акције Американаца биле су такође агресивне у области реке Еуфрат, где су они, демонстрирајући лојалност својим курдским савезницима, ступали у практично отворене сукобе са сиријском војском“, описала је Захарова ситуацију у Сирији.

Захарова је скренула пажњу да су „Американци, провоцирајући Турску, преко територије Ирака слали Курдима нове конвоје са наоружањем“. „Са своје стране, Турска је наставила да води борбена дејства против Курда у Африну у оквиру операције оружаних снага ’Маслинова гранчица‘. Борбе су биле жестоке“, истакла је Захарова.

„Терористи групе Хајат Тахрир ел Шам и даље спроводе агресивне провокације на западу зоне деескалације у Источној Гути, укључујући интензивне минобацачке нападе на Дамаск, у којима гину цивили“, додала је она.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут