Антонов: Покушаји САД-а да реше светске проблеме без учешћа Русије немају перспективу

09-02-2018 11:43:39 | | Фото: Григорий Сысоев/РИА Новости/ vostok.rs |


Покушаји САД да за решавање светских проблема искористе уске формате, какви су састанци у Ванкуверу и Паризу, без учешћа Русије, немају перспективу, изјавио је амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов.

Пет земаља - САД, Француска, Саудијска Арабија, Јордан и Велика Британија - саставиле су у Вашингтону документ у којем се разматра испуњавање резолуције Савета безбедности Уједињених нација 2254 о Сирији.

У Ванкуверу је одржан састанак о Северној Кореји, на којем су учествовале земље-чланице коалиције из времена Корејског рата (1950-1953) на челу са САД. На састанак нису позване Кина и Русија.

„Плаши то што у последње време САД све чешће користе неку врсту конфигурације, уједињења земаља, у којој нема Русије. Такви савези су, вероватно, веома пријатни, али немају перспективу“, рекао је Антонов у интервјуу за канала „Русија 24“.

Он је као пример навео ванкуверски састанак, на којем су САД и њихови савезници покушали да изврше додатни притисак на Северну Кореју.

„На сам скуп нас нису позвали, рекли су: ’Добро, испричаћемо вам шта смо одлучили и шта би Русија требало да уради‘“, рекао је Антонов.

„Такво окупљање, не могу да га назовем другачије, одржано је недавно и у Паризу. Састала се група земаља без Русије, без Кине, разматрани су проблеми незаконите употребе хемијског оружја… Таква политика је псеудопартнерство - зову нас само када смо им потребни, а уколико искажемо мишљење које се разликује од мишљења САД, одмах се сматра да је могуће одржати неке састанке без нас и покушати решити проблем без нас - то неће донети ништа добро“, нагласио је Антонов.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут