Москва: Антируски информациони талас може да удари по сопственим творцима

08-02-2018 07:50:02 | | Фото: Наталья Селиверстова/РИА Новости/ vostok.rs |


Западни медији планирају да оптуже Русију за хакерске нападе на информационе ресурсе повезане с одржавањем предстојећих Зимских олимпијских игара у Пјонгчангу, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

„Познато нам је да је у западним медијима планирано спиновање о псеудоистрази на тему ’руског трага’ у хакерским нападима на информационе ресурсе повезане с одржавањем Зимских олимпијских игара у Републици Кореји“, наведено је у саопштењу.

Против Русије се спрема нова провокација, одређене снаге поново покушавају да искористе алгоритам „руске претње“ олимпијском покрету, наведено је у саопштењу.

„Стиче се утисак да се за ово време у многим државама усталила навика да се сви унутрашњи политички проблеми објашњавају измишљеним сајбер-интервенцијама Русије. Ипак, сада је настала нова етапа у информационом рату. Овога пута неоснованим нападима против нас желе да придају још масовнији карактер: Русију планирају да оптуже за напад на идеале олимпијског покрета“, упозорило је Министарство.

„Према истој схеми Русију су оптуживали за ’режирани’ напад на своје миротворце у Јужној Осетији на дан отварања Олимпијских игара у Пекингу 2008. године. Последња истрага је показала да је напад извршила Грузија. Очигледно је да током протеклих година ништа ново није измишљено“, наведено је у саопштењу.

Министарство је нагласило, да ни овога пута свет неће добити никакве доказе за овакве тврдње.

„У ову антируску кампању могу да буду увучени не само ангажовани медији (’Вашингтон пост’, ’Базфид’ и други), него и ИТ компаније које су одавно блиско повезане са ЦИА и Агенцијом за националну безбедност САД“, навело је Министарство.

„Било какве оптужбе на рачун Русије када је реч о угрожавању међународне информационе безбедности изгледају још апсурдније ако се има у виду то да управо наша земља већ више од 20 година иступа на међународној сцени са читавим низом конкретних предлога који би реално ојачали међународну информациону безбедност и помогли свету да изађе на крај с опасностима у дигиталној сфери“, наведено је у саопштењу.

Измишљењу „руску претњу“ у сајбер-простору намећу земље које саме повећавају свој војни сајбер-потенцијал, нелегално шпијунирају и нарушавају људска права, нагласило је Министарство.

„Они заборављају да антируски информациони талас може да удари по сопственим творцима, тако што ће активирати међународне терористичке и злочиначке групације“, наведено је у саопштењу.

У саопштењу се, такође, истиче да ће Русија и Јужна Кореја на пролеће одржати консултације експерата о информационој безбедности.

„Русија и Република Кореја имају веома блиску и конструктивну сарадњу у сфери заштите информационе безбедности. Редовно се одржавају међуресорне консултације експерата на ову тему“, наглашено је у саопштењу.

Наведено је, такође, да Москва и Сеул „активно сарађују у Уједињеним нацијама, укључујући израду правила понашања држава у информационом простору“.