Политика Москве према земљама Латинске Америке је отворена и није усмерена ни против кога

06-02-2018 09:06:57 | | / vostok.rs |


Министарство спољних послова Русије је у одговору на изјаву америчког државног секретара Рекса Тилерсона који је упозорио земље Латинске Америке на наводну растућу зависност од Русије и Кине, саопштило да је политика Москве према земљама овог региона отворена и није усмерена ни против кога.

„Наша политика према Латинској Америци је отворена, није идеолошка, нема скривени програм и није усмерена ни против кога. То је значајан правац међународне активности наше земље“, наводи се у коментару Министарства спољних послова.

У коментару се истиче да је за Русију важна Латинска Америка која је јака, економски стабилна и политички „јединствена у својој различитости“. Руско Министарство додаје да су односи Русије са државама Латинске Америке засновани на значајним заједничким интересима и да везе имају разноврсни карактер.

„Ми ћемо наставити да радимо у интересу развоја сарадње, не изградње зидова, већ мостова у корист наших земаља, њихове стабилности и одрживог развоја“, истиче Министарство.

Раније је амерички државни секретар Рекс Тилерсон изразио забринутост због растућег утицаја Русије и Кине у Латинској Америци и упозорио земље региона од све веће зависности. Он је нагласио да Вашингтон, за разлику од Русије и Кине, не тражи „брзу корист“, већ жели узајамно корисно партнерство за просперитет западне хемисфере.