Путин: Пораз добро снабдевених терористичких група у Сирији показао снагу наше војске и флоте

30-01-2018 04:32:50 | | фото: kremlin.ru/ vostok.rs |


Примена руског оружја у Сирији показала је да је руска војска једна од најопремљенијих у свету и да Русија нема равних у низу система наоружања, изјавио је руски председник Владимир Путин.

„Употреба нашег оружја у Сирији убедљиво је показала да је по својој опремљености руска војска данас једна од водећих армија на свету“, рекао је Путин на војно-практичној конференцији.

Путин је нагласио да Русија нема премца када су у питању системи наоружања.

„Према подацима Министарства одбране, употребљено је 215 савремених и перспективних врста оружја, као и већина узорака војне технике која је већ у употреби у војсци. Све у свему, они су потврдили своје високе карактеристике“, рекао је Путин.

Пораз терориста у Сирији показао је поузданост руског оружја и опреме, а позитивно је било прво искуство борбене употребе високо прецизног далекосежног оружја ваздушног и морског базирања, додао је Путин.

Он је прецизирао да се, пре свега, ради о ракетама „калибар“ и мање познатим ракетама Икс-101. Путин је подсетио да су први пут у војним условима употребљени и стратешки авиони.

„Пораз добро снабдевених терористичких група у Сирији показао је снагу наше војске и флоте“, истакао је Путин.

Према његовом мишљењу, ток операције показао је „традиционалну поузданост и ефикасност руског оружја“.

„Прилично добро се са постављеним задацима изборила оперативно-тактичка авијација и беспилотне летелице, а системи за противваздушну одбрану С-400 и ’Панцир‘ заједно са авијацијом ловаца обезбедили надмоћ наших ваздушно-космичких снага у сиријском ваздушном простору“, рекао је он истичући да је установљена јасна контрола над ситуацијом на небу региона, где су радиле јаке ваздухопловне групе низа држава.

Путин је констатовао да су складно дејствовале и снаге морске флоте. Према његовим речима, бродови и подморнице изводили су прецизне и концентрисане нападе на инфраструктуру терориста. Он је, такође, истакао улогу коју су имали авиони поморске авијације Су-33 и МиГ-29К.

Он је додао да би недостаци руског наоружања, који су идентификовани током антитерористичке операције руских ваздухопловних снага у Сирији, требало да се елиминишу, а војно руководство и генерални конструктори треба да држе ово питање под сталном контролом.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут