Клинцевич: Главна претња Пољској је њена политика која подстиче про-фашистичка осећања

28-01-2018 10:51:06 | | фото: council.gov.ru / Пресс-служба Совета Федерации РФ/ vo |


Тренутно је главна претња Пољској њена унутрашња политика, која подстиче раст националистичких и про-фашистичких осећања, рекао је руски сенатор Франц Клинцевич.

Тако је заменик председника Комитета за одбрану и безбедност Савета федерације одговорио на речи новог пољског премијера Матеуса Моравецког о "руској претњи".

Подсетимо, на форуму у Давосу Моравецки је рекао да је Русија "највећа претња Пољској".

"Највећа претња Пољској лежи у процесима који се данас одвијају у тој земљи, у њеној унутрашњој држави. Ја мислим на фашизам, који је, како је недавно рекао, бивши предсједник Лех Валенса, већ пустио корење у Пољској", рекао је Клинцевич пољском политичару.

Разлог за то стање је национализам који је постао јачи у Пољској. Русија, како је Клинцевич нагласио, "није дала никакав разлог" за оптужбе са пољске стране.

"Јасно је да такве оптужбе, благо речено, не побољшавају односе између Русије и Пољске", истакао је Клинцевич.

Подсетимо да је и током велике конференције за штампу у децембру руски председник Владимир Путин одлучно одбио недавна саопштења Пољске о "руском трагу" у смрти председника Леха Качинског. Путин се присетио да су пољски истражитељи учествовали у истрази катастрофе и потврдили све закључке руске комисије.