Гризлов: Европске структуре треба да схвате да притисак на Русију штети њима самима

25-01-2018 10:36:26 | | фото: © РИА Новости / Илья Питалев/ vostok.rs |


Парламентарна скупштина Савета Европе показала је неразумевање политичког процеса на истоку Украјине, док њени захтеви да прекине финансијско-економску подршку Донбаса нису у складу са хуманошћу, рекао је опуномоћени представник Русије у контакт-групи за решавање ситуације на југоистоку Украјине Борис Гризлов.

„ПССЕ је још једном показала неразумевање и немотивацију да схвате природу политичке кризе у Донбасу као унутарукрајински политички сукоб“, реко је Гризлов.

„Притом, очигледно је да Русија и њени грађани не могу себи да дозволе да мирно гледају хуманитарну катастрофу народа у Доњецкој и Луганској области и не могу дозволити директно код својих граница претњу безбедности за 3,5 милиона људи“, изјавио је Гризлов.

„Зато захтеви да се прекине финансијско-економска подршка Донбасу апсолутно не одговара ни здравом разуму нити принципима хуманости“, убеђен је руски опуномоћеник.

Гризлов је подсетио на стару пословицу „не пљуј у бунар из којег воду пијеш“.

„Европске структуре треба да схвате да притисак на Русију штети њима самима и није у складу са осећањима народа Европе, чији неодвојиви део је и Русија“, нагласио је он.

Парламентарна скупштина Савета Европе усвојила је јуче резолуцију „о хуманитарним последицама рата у Украјини“. У документу се, између осталог, тражи од Русије да „прекине финансијску и војну подршку“ самопроглашених република Доњецке и Луганске и да престане да признаје пасоше које се тамо издају и да поштује људска права на Криму.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут