Брод који одолева зубу времена: Направљен у царској Русији, и још увек на бранику Отаџбине

24-01-2018 04:45:16 | | фото: Сергеј Анашкевич/Sputnik / Russia beyond/ vostok.rs |


Данас у руској флоти има много старих бродова пројектованих још у совјетско време. Постоји, међутим, и брод који је направљен пре њих, још у Царској Русији. Тај брод је учествовао у два светска рата, и још увек се користи напоредо са модерним бродовима.

Звучи невероватно, али брод стар 104 године још увек се активно користи у Руској ратној морнарици (као и USS Constitution у морнарици САД). Први назив му је био „Волхов“, а данас се зове „Комуна“. Овај спасилачки брод је направљен 1912. године, наредне године је поринут, а 1915. је постао део Балтичке флоте.

Брод је прави уникат. Направљен је од специјалног челика компаније „Путилов“, а тај челик је толико добар да је труп брода и данас, после целог столећа, у идеалном стању. Нажалост, метод производње таквог челика је изгубљен у вртлогу руске револуције и Грађанског рата.

„Волхов“ није био намењен за вођење борбених дејстава, нити је имао било какво оружје. Основни задатак овог катамарана било је спасавање подморница и њихово опслуживање на отвореном мору.

У Првом светском рату је „Волхов“ био пловећа база за подморнице у Балтичком мору. Имао је 10 додатних торпеда и резерве горива. Поред тога, могао је да прими 60 морнара.

Спасао је, између осталих, руске подморнице „АГ-15“ (за време јаке буре) и подморницу типа „Барс“. Подигао је и британску подморницу „HMS L55“ која је потонула у Финском заливу 1919. године у окршају са совјетским разарачима „Гаврил“ и „Азард“.

„Волхов“ је 1922. године добио ново име „Комуна“ које и данас носи. У Другом светском рату је успешно служио као база за поправку подморница и обезбеђивао је пристајање советских подморница класе М („Маљутка“).

Од 1967. „Комуна“ је део Црноморске флоте. База му је Севастопољ на Криму. Има 41 члана посаде.

„Комуна“ је подигла укупно 150 пловила, па чак и један потонули авион Су-24 1977. године.

С обзиром на узраст брод мора стално да се реновира и модернизује. Опремљен је подводном камером Saab Seaeye Panther Plus која види објекте на дубини од 1 километра. Поправљен је чак и стари клавир који је на броду од 1914. године, тако да је и он поново у функцији.

„Комуна“ је доживела дубоку старост, за разлику од неких других пројеката, који нису имали толико среће. Један од њих је„округли” бродкоји је направљен у Русији у 19. веку.

Борис Јегоров,
Russia beyond