Рјабков: Позивамо САД да одустану од својих тежњи за наметањем сопствене воље

24-01-2018 01:37:02 | | фото: © РИА Новости / Валерий Мельников/ vostok.rs |


Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков нагласио је да Москва инсистира на пуној, интензивној истрази о хемијским нападима и то не само о онима у Сирији.

Изјаве Вашингтона о хемијском нападу у Источној Гути Москва сматра далекосежним и нада се да ће се амерички партнери смирити, изјавио је Рјабков.

Коментаришући речи америчког државног секретара Рекса Тилерсона о могућем учешћу Москве у последњем хемијском нападу у Источној Гути, он је рекао да неосноване америчке изјаве о најновијим хемијским нападима представљају провокацију пред почетак Конгреса националног дијалога Сирије.

„Све ово у целини и појединачно за нас је апсолутно неприхватљиво. На таквој основи не можемо да радимо са Сједињеним Америчким Државама“, истакао је Рјабков.

„Позивамо Американце да одустану од својих тежњи за наметањем сопствене воље нама и члановима међународне заједнице, ни не залазећи у суштину наших предлога и идеја“, додао је заменик руског министра.

Према његовим речима, те изјаве, као и одбијање САД да сарађују са Русијом на успостављању механизма за истрагу о хемијским инцидентима у Сирији, представљају наставак обимније политике „обуздавања“ коју Вашингтон спроводи према Русији.

„Јуче је било неколико далекосежних изјава високих америчких званичника на исту тему. Све оне се могу објаснити једном мишљу која у слободном преводу може да значи: ’Нас, Сједињене Америчке Државе, не интересује шта о томе сматра Русија. Само ми смо у праву, вероватно не може да постоји други поглед на оно што се дешава у Сирији, као и уопште у свету, а они који мисле да могу да изражавају алтернативне тачке гледишта, заслужују осуду и позивање на одговорност за саучесништво у делима која су се, како смо убеђени, десила‘“, истакао је Рјабков.

Он је додао да изјаве САД да Русија, наводно, одбија истрагу о хемијским нападима представљају „брбљање“, јер управо Москва инсистира на мултилатералној истрази о свим хемијским инцидентима.

„Скрећем пажњу на чињеницу да сви ти празни аргументи, брбљање америчких званичника на тему одбијања Русије да се истражи употреба хемијског оружја у Сирији, не само да немају никакве везе са стварношћу, већ су, заправо, најгрубља клевета“, нагласио је Рјабков.

„Довољно је прочитати нацрт резолуције Савета безбедности УН који је јуче представио наш амбасадор и упутио члановима Савета безбедности како би се осигурало да се управо Русија залаже за потпуну и свеобухватну истрагу о употреби хемијског оружја у Сирији и другде. И то независно од тога ко користи такво оружје“, рекао је заменик министра спољних послова Русије.

У Њујорку је одржана седница Савета безбедности сазвана на иницијативу Русије због извештаја који су се појавили о новом хемијском нападу на подручју Источне Гуте, за који су сиријска опозиција и бројне западне земље одмах оптужиле председника Сирије Башара ел Асада.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут