Клинцевич: Нема значаја ко ће победити на председничким изборима у Чешкој

14-01-2018 12:46:47 | | фото: © Валерий Шарифулин/ТАСС/ vostok.rs |


Нема значаја ко ће победити, пошто се промене не могу зауставити, изјавио је први заменик комитета Савета Федерације за одбрану и безбедност Франц Клинцевич, коментаришући резултате првог круга председничких избора у Чешкој.


„Не желим да нагађам како ће се завршити председнички избори у Чешкој - тек је први круг. У сваком случају, прерано је говорити о некој озбиљној корекцији односа између ЕУ и Русије“, написао је Клинцевич на својој страници на Фејсбуку.


Он је навео да то „у одређеном степену подсећа на природна тектонска кретања - ништа се не мења, али се процес наставља“.


„На крају крајева, нема значаја ко ће победити на председничким изборима у Чешкој. Процес се не може зауставити“, закључио је Клинцевич.


У Чешкој је у петак и суботу одржан први круг избора за председника. Победу је однео Милош Земан са 38,58 одсто гласова, друго место је заузео бивши председник Академије наука Јиржи Драхош са 26,56 одсто гласова. Земан и Драхош су ушли у други круг који ће се одржати 26. и 27. јануара.


Земанов противник у другом кругу Драхош у својим наступима стално ставља акценат на то да треба унапређивати односе са Москвом и Пекингом, краси га евроскептицизам, упркос декларисаној евроатлантској оријентацији те земље.