Песков: Контакти Русије, Ирана и Турске неопходни за провођење споразума о зонама деескалације у Сирији

12-01-2018 09:10:41 | | фото: © РИА Новости / Сергей Мамонтов/ vostok.rs |


Контакти Русије, Ирана и Турске неопходни су за спровођење споразума о зонама деескалације у Сирији и политичког решења у тој земљи, наставиће се блиски дијалог, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Процес реализације споразума о зонама деескалације и почетак процеса политичког решавања, а нарочито припреме националног конгреса у Сочију, захтевају сталне контакте на различитим нивоима - на експертском, високом и другом. Ови контакти се спроводе и, наравно, такав блиски дијалог ће се наставити“, рекао је Песков коментаришући информације о позиву амбасадора Ирана и Русије у Турској.

Лист „Дејли сабах“ је, позивајући се на Министарство спољних послова Турске 9. јануара, јавио да је Министарство позвало амбасадоре Русије и Ирана. У саопштењу се наводи да је циљ Министарства спољних послова Турске био да изрази протест након саопштења о да је сиријска војска нарушила границу зоне деескалације у Идлибу. Лист додаје да ће Турска тражити од дипломата да позову сиријске власти да прекину нарушавање граница. Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу раније је изјавио да владине снаге, под изговором борбе против терориста, нападају умерену опозицију у провинцији Идлиб.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут