РТ: Русија поново понудила САД-у споразум о међусобном немешању у унутрашње послове земаља

29-12-2017 09:20:59 | | фото: © Iliya Pitalev / Sputnik/ vostok.rs |


Извор:
Восток / РТ

Америчком амбасадору у Русији, Џону Хантсману, предат је предлог да Вашингтон и Москва размене гаранције за немешање у интерне ствари земаља једне према другој, саопштила је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Меморандум, у којем је поново потврђена спремност Русије да размени писма или друге облике гаранција међусобног немешања у изборне и друге унутрашње политичке процесе поново је потврђена, и прослеђена Хантсману 21. децембра", саопштила је Захарова.

"Ово питање сада лежи на америчкој страни", рекла је она, додајући да би медији требало да ангажују америчке званичнике за даље коментаре.

"Русија је нагласила дугорочне и систематске тежње Вашингтона да утиче на оно што се дешава у нашој земљи у сопствене интересе", рекао је Захарова о предлогу.


То није први покушај Москве да формализује не-мешање између САД-а и Русије. Сличне иницијативе су покретане више пута након "апсолутно неутемељених оптужби за одређени руски утицај на председничке изборе у САД у 2016. години", рекла је Захарова новинарима.


"Одредба о немешању садржана је и у нацрту заједничке изјаве руских и америчких председника, припремљених за самит Г20 у Хамбургу у јулу 2017. године. Међутим, мислим да вам неће требати други покушај да погодите шта се десило - Американци су се уздржали од усвајања таквог документа ", рекао је Захарова.


"Вашингтон је показао да не желе да се обавезују. Наравно, то изгледа као жеља да се задржи право да се мешају у послове других ", додала је она. Захарова је осудила САД због недавних тврдњи да "руске власти врше притисак на потенцијалне председничке кандидате" на изборима заказане за 18. март.


Раније ове недеље портпарол америчког Стејт департмента Ноел Клеј је саопштио да је Вашингтон "забринут" одлуком Централне изборне комисије Русије да одбије апликацију антикорупцијског активисте Алексеја Навалнија. Руски закон, експлицитно забрањује људима са неиздржаним казнама учествовање на председничким изборима. Навални има петогодишњу условну осуду за проневеру из 2014 и још једну петогодишњу условну осуду из 2013. због преваре.


"Такве изјаве од стране Стејт департмента представљају директно мешање у изборни процес, унутрашње послове суверене државе", рекла је она.

"Остаје нејасно на основу чега амерички званичници верују да имају право да процене унутрашње политичке процесе других земаља", закључила је Захарова.