Људи попут рибе: Може ли се удисати течност

26-12-2017 08:32:06 | | фото: CC BY 2.0 / Martin Cox / Chica submarina 1/ vostok.rs |


Будући да је Фонд за напредна истраживања одобрио пројекат течног дисања 2016. године, јавност је веома заинтересована за успех пројекта. Недавна демонстрација могућности ове технологије буквално је запалила интернет и друштвене мреже. На састанку потпредседника Владе Дмитрија Рогозина са председником Србије Александром Вучићем, пас је убачен да две минуте буде у акваријум са специјалном течном материјом засићеном кисеоником. После процедуре, пас је, како је саопштио и Рогозин, жив и здрав. Каква је то врста течности?

"Научници су синтетизовани непостојеће у природи материје - перфлуорокарбонат, у којем су међумолекуларне силе толико слабе да се материја посматра као нешто између течности и гаса, раствара кисеоник 18-20 пута више од воде", каже др Јевгениј Мајевски, професор, шеф лабораторије енергетских биолошких система Института теоријске и експерименталне биофизике, једног од ствараоца перфторана, тзв. плаве крви. Мајевски ради на медицинским истраживањима перфлуороугљеника од 1979. године.



Председник Србије Александар Вучић приликом испитивања технологије течности током састанка са Дмитријем Рогозином

При парцијалном притиску од једне атмосфере у 100 мл воде раствара се свега 2,3 милилитра кисеоника. Под истим условима, перфлуорокарбонат може да садржи до 50 милилитара кисеоника. То га чини потенцијално погодним за удисање.

"На пример, при потопању у дубину, сваких 10 метара повећава се притисак за најмање једну атмосферу. Као резултат тога, груди и плућа ће се смањити до те мере да ће дисање бити немогуће.А ако се у плућима налази течност за пренос гаса, која је много гушћа од ваздуха, чак воде, онда ће плућа моћи да функционишу. Уперфлуороугљениковимрастворима могуће је растопити кисеоник без додатка азота, којег има много у ваздуху и чије је растварање у ткивима један од најзначајнијих узрока кесонске болести (декомпресивна болест) приликом доласка из дубина на површину", наставља Маевски.