Лавров: Aкције САД према РТ-у у супротности са свим нормама и принципима новинарства

25-12-2017 11:26:10 | | / vostok.rs |


Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да су акције САД према телевизији РТ у супротности са свим нормама и принципима новинарства.

„Ваша телевизија је једна од највише погођених овом америчком политиком. Политиком, која је, наравно, у потпуној супротности са свим нормама и принципима новинарства, принципима слободе говора, слободе изражавања“, рекао је Лавров у интервјуу за РТ.

Он је додао да Сједињене Америчке Државе предводе групу земаља у ОЕБС-у које „одaвно захтевају доношење засебних одлука којима ће се посебно издвајати потреба заштите новинара и обезбеђивања њихових права“.

„Русија се у потпуности слаже, али смо ми против изолације одређене социјалне професионалне групе“, додао је руски министар.

Руски министар коментарисао је ситуацију са телевизијским каналом РТ у Француској.

„Али Америка није једина земља, није једина влада која дискриминише вашу телевизију. У Француској и даље имате проблеме, без обзира на отварање ’РТ Франс‘“, рекао је Лавров.

Он је истакао да је Министарство спољних послова Русије апеловало на француске колеге због ове „непристојне ситуације, али засад нема никаквог резултата“.

Министарство правде САД ставило је телевизију „РТ Америка“ на списак страних агената по Закону о страним агенцијама из 1938. године, а да притом многи други страни државни медији, као што су британски Би-Би-Си, кинески Си-Си-Ти-Ви, француска телевизија „Франс 24“, немачка радио-станица „Дојче веле“, нису регистровани као такви.

Галерија радио и телевизијских дописника Конгреса САД обавестила је 29. новембра телевизију „РТ Америка“ да јој је укинута акредитација за праћење догађаја на Капитол хилу.