Лавров: Илегални боравак америчке војске у Сирији ствара препреке за политичко решење

25-12-2017 11:11:27 | | Фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Очување незаконитог америчког војног присуства у Сирији након пораза терористичке групе ДАЕШ отежава политички процес и доводи у питање јединство земље, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у интервјуу за РИА Новости.

„Сиријска влада још је могла да дефакто ’толерише‘ Американце тамо због хитних антитерористичких задатака. Али покушаји да се пронађе оправдање за њихово даље присуство у Сирији после пораза ДАЕШ-а нису ни за шта. У практичном смислу, илегални боравак америчке војске ствара реалне препреке за политичко решење и доводи у питање јединство земље“ нагласио је Лавров.

Он је подсетио да су у новембру „на маргинама“ самита АПЕК-а у вијетнамском Да Нангу, председници Русије и Сједињених Америчких Држава усвојили заједничку изјаву „у којој се потврђује заједничка посвећеност очувању јединства, суверенитета, територијалног интегритета и секуларног карактера сиријске државе“.

Руски министар је приметио да руска страна редовно поставља пред америчке партнере питање „првобитне нелегитимности са становишта међународног права о њиховој оружаној активности на територији Сирије“.

Министар је додао да ће Русија наставити да помаже Сиријцима у нормализацији ситуације и враћању реда и мира.

„У раду са регионалним и међународним партнерима наставићемо да подсећамо на потребу да се поштује суверенитет, независност и територијални интегритет ове државе“, истакао је Лавров.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут