Сафронков: Изолација и притисак према Пјионгјангу морају да уступе место дијалогу и преговорима

23-12-2017 12:20:38 | | фото: © AFP 2017 / Jewel Samad/ vostok.rs |


Русија је спремна да допринесе деескалацији ситуације на Корејском полуострву, изјавио је заменик сталног представника Русије при Уједињеним нацијама Владимир Сафронков.

„Изолација и притисак морају да уступе место дијалогу и преговорима. Поново позивамо заинтересоване стране да што пре предузму практичне мере у циљу деескалације ситуације. Русија је спремна да томе допринесе и већ то ради“, рекао је Сафронков.

Он је нагласио да санкционе мере, у складу с изменама у резолуцији које је тражила Русија, не важе за делатност дипломатских мисија у Северној Кореји, не утичу на функционисање пројекта „Раџин“ (изградња пруге која би повезала Северну и Јужну Кореју), као ни на корејску авио-компанију, нити на испоруке одговарајућих резервних делова.

Сафронков је нагласио да је рок за испуњавање захтева да се сви севернокорејски радници пошаљу у домовину у последњем тренутку био промењен са 12 на 24 месеца. „То је минимално прихватљив рок за нас, неопходан за решавање логистичких аспеката овог проблема“, нагласио је Сафронков.

Дипломата је додао да, нажалост, нису уважени предлози Русије да се у резолуцију унесе и да је недопустива даља ескалација напетости и да је неопходно преиспитати политику обостраног притиска и застрашивања.

Раније је саопштено да је Савет безбедности Уједињених јуче једногласно увео нове санкције Северној Кореји након њеног најновијег теста интерконтиненталне балистичке ракете.

Резолуција тежи да забрани готово 90 одсто извоза нафтних деривата у Северну Кореју ограничавајући их на 500.000 барела годишње и захтева репатријацију Севернокорејаца који раде у иностранству у року од 12 месеци.

Нацрт резолуције коју су израдиле САД такође предвиђа смањење снабдевања Северне Кореје сировом нафтом на четири милиона барела годишње.

САД, подсећа агенција, позивају Кину да ограничи снабдевање нафтом свог суседа и савезника.

Резолуција је прошла у савет са свих 15 гласова „за“, рекао је амбасадор Јапана при УН, државе која овог месеца председава Саветом безбедности.

Северна Кореја је 29. новембра саопштила да је успешно извела тест нове интерконтиненталне балистичке ракете, као и да та ракета има могућност да погоди америчко копно.