Матвијенкова: Односи са САД на изузетно ниском нивоу и не постоји најава да ће се поправити

23-12-2017 08:37:08 | | фото: © РИА Новости / Кирилл Каллиников/ vostok.rs |


Односи Русије и САД постали су талац унутарполитичке борбе у Америци, а о тој теми ће бити све више речи поготово у светлу предстојећих парламентарних избора у тој земљи, изјавила је председница Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко.

Како је рекла, у току је борба између америчког естаблишмента и председника Доналда Трампа, а тај процес је прилично „сложен“.

Према њеним речима, иако се Трамп заложио за то да се односи са Русијом поправе, естаблишмент му то не дозвољава.

„Руско-амерички односи су на изузетно ниском нивоу и не постоји најава да ће се то питање поправити“, истакла је Матвијенкова.

Она је додала и да ће се ускоро навршити годину дана од када је Трамп на функцији председника САД, а да никаквог помака по питању билатералних односа између Америке и Русије нема.

Шефица Горњег дома Парламента Русије се осврнула и на питање Јерусалима, истакавши да је признање тог „светог града“ за престоницу Израела међународни преседан, који је у супротности са свим нормама међународног права.

Она је прокоментарисала и Трампове Трампа да ће укинути материјалну подршку свим земљама које су гласале за резолуцију која позива Америку да повуче ту одлуку, истакавши да тај став америчког председника представља „коришћење грубе силе, што је у навици САД и Запада у целини“.

„Како је могуће на тај начин претити? Је л‘ то демонстрација принципа демократије?“, запитала се Матвијенкова.