Железњак: Србија је стратешки савезник Русије на Балкану и то ће јачати

20-12-2017 08:41:51 | | / vostok.rs |


Сусрет председника Руске Федерације Владимира Путина и председника Србије Александра Вучића сведочи о развоју дугорочних стратешких односа између наших држава, изјавио је заменик секретара Генералног савета Јединствене Русије и члан Комитета Државне думе за међународне послове Сергеј Железњак.

Посланик је истакао да сусрет са лидером Србије, заједно са недавним посетама председника Русије Сирији, Египту и Турској, представља завршницу догађаја за 2017. годину на спољнополитичком плану сарадње са другим државама.

„Ти догађаји истовремено сведоче о приоритетним међународним правцима руске спољне политике, изводе се закључци и одређују се будуће перспективе“, рекао је Железњак.

„Развој партнерства Русије и Србије има национални консензус у обе државе и дугорочни карактер у будућности. Србија је стратешки савезник Русије на Балкану и то ће јачати, независно од унутарполитичких изборних процеса у нашим државама“, нагласио је посланик.

„Међународни ауторитет и поштовање, које је Русија са правом стекла својим војним и дипломатским напорима да победи међународни тероризам, нормализује ситуацију у Сирији и на Блиском Истоку у целини, а такође при томе стечено огромно искуство сада су од посебног значаја за мирно дипломатско решавање најважнијег србског питања — Космета, као и других горућих проблема балканског региона“, истакао је на крају заменик секретара Генералног савета Јединствене Русије.