РТ: Русија спремна да буде посредник у израелско-палестинском мировном процесу

19-12-2017 08:34:28 | | фото: © Mike Segar / Reuters/ vostok.rs |


Извор: Восток / РТ

Москва је спремна да постане нови медијатор у решавању израелско-палестинског сукоба, рекао је заменик руског изасланика у УН-у Владимир Сафронков. Он је додао да је Русија спремна да одржи директне разговоре између две стране.

Русија је спремна да постане "поштен посредник" у блиско-источном мировном процесу, рекао је и руски изасланик Василиј Небензја на седници Савета безбедности УН-а.

Руски представник је позвао све стране да "покажу уздржаност" и уздрже се од било каквих провокативних акција. Он је такође рекао да би било која једнострана акција могла погоршати сукоб између Израелаца и Палестинаца, чинећи ионако компликован мировни процес још тежим.

"Било каква једнострана акција у вези са Јерусалимом повећава ризик од конфликта у региону и отежава директне разговоре, као и мировни процес у целини, руски изасланик УН-а", рекао је Небензја, коментаришући ово питање. Такође је скренуо пажњу на чињеницу да је питање Јерусалима "најосетљивије питање архитектуре израелско-палестинског мировног процеса".