Хладни рат је почео изнад Ниша

15-12-2017 06:05:34 | | Након што су Американци бом­бар­до­вали ни­шки аеро­дро­м и |


Уситуацији новог заоштравања односа велесила на међународној сцени и сталног подсећања на хладноратовску реторику и збивања, вредело би подсетити на мало познат сукоб совјетских и америчких летелица изнад Ниша крајем Другог светског рата, указује историчар Небојша Озимић, кустос Народног музеја у Нишу.

– Према постојећим историјским документима, 7. новембра 1944. године, одмах после ослобођења Ниша, на ондашњем стадиону Фудбалског клуба Победа обележена је годишњица Октобарске револуције. Поред других манифестација, тог дана организована је фудбалска утакмица између тима Ниша и екипе припадника 22. Српске дивизије. Амерички авиони надлетали су град неколико пута током тог спортског догађаја, а онда изненада митраљирали стадион – прича Озимић.

Утакмица је прекинута, гледаоци и играчи су се разбежали са стадиона, а амерички авиони продужили ка северу Србије, додаје Озимић:

– Тог дана, пошто су се амерички авиони више пута враћали и кружили над градом, бомбама је засут и нишки аеродром, на којем су биле стациониране совјетске летелице. Потом је из истих авиона пројектилима гађана и колона совјетске војске на путу од Алексинца према Нишу, између села Дражевац и Горња Трнава. У неким књигама стоји да је напад наводно изведен грешком, али већина историчара сматра да ту никакве забуне није било – напомиње Озимић.

О овом сукобу америчких и совјетских пилота у прошлости се врло мало говорило.

– После бомбардовања нишког аеродрома и напада на колону Црвене армије са аеродрома су узлетели совјетски авиони, којима су у помоћ притекле и летелице совјетског ратног ваздухопловства са импровизованог аеродрома код Крушевца. Дошло је до великог окршаја авиона на небу изнад југоисточног дела Ниша и губитака је било, како пише у малобројним званичним извештајима и сачуваним записима, на обе стране. Годинама после Другог светског рата страни историчари, политички аналитичари и познаваоци тадашњих односа СССР-а и САД, почели су да пишу и говоре „о изненадној и врло напетој ситуацији између тадашњих савезника” као о тренутку почетка хладног рата – прича Озимић.

Небојша Озимић подсећа да је председник СССР-а Јосиф Висарионович Стаљин одмах упутио оштар протест команди америчког ваздухопловства, а одговор из САД је био „да су пилоти тога дана користили старе мапе територије Србије”. У додатном објашњењу наведено је „да су амерички авиони били на небу изнад Србије са задатком да униште снаге немачке војске које су се повлачиле Ибарском долином, а користећи старе мапе, пилоти су помешали долину Ибра са долином Јужне Мораве.





Пилоти ваздухопловних снага армије Совјетског Савеза поручник Кривоноги Петрович и потпоручник Шипуља Митрофанович трагично су изгубили живот тог дана. Сахрањени су испред Логора на Црвеном крсту у Нишу, а њихови земни остаци 1966. године пренети су на гробље погинулих припадника Црвене армије СССР-а у Јагодини. Одавно је Логор на Црвеном крсту проглашен музејом, а и дан-данас испред овог музејског комплекса стоје хумке које подсећају на погинуле совјетске пилоте Петровича и Митрофановича.

У центру Ниша, на Тргу краља Александра, стоје и спомен-обележја двојици припадника Црвене армије који су били у саставу Првог гардијског утврђеног региона, а погинули су 14. октобра 1944. године у борбама за ослобођење Ниша. Били су то војник Михаил Павлович Гизатуљин из околине Москве и потпуковник Петар Андрејев Аксентијевич из Лењинграда (Петербург). Њиховој сахрани присуствовало је више од десет хиљада грађана тек ослобођеног града.

Србија и Руска Федерација су пре неколико година потписале споразум о бризи о споменицима страдалима из периода Првог и Другог светског рата – Србија на подручју Русије, а руска страна у Србији.

Забуна или намера

И нишки историчар и публициста Драгољуб Ж. Мирчетић у својој књизи „Ваздушна бомбардовања Ниша у Другом светском рату 1941–1944”, у поглављу „Забуна или намера” писао је о сукобу пилота СССР-а и САД изнад Ниша. У књизи су објављене и изјаве сведока тих догађаја из 1944. године.

Град бомбардован 56 пута

Током Другог светског рата Ниш је бомбардован укупно 56 пута – Немци су град бомбардовали шест, а савезничке снаге 50 пута.

Тома Тодоровић,
Политика