РТ: Кина би могла избацити долар у трговини нафтом и увести јуан

14-12-2017 04:31:00 | | фото: © Andrew Couldridge / Reuters/ vostok.rs |


Извор: Восток / РТ

Као један од највећих светских увозника енергената, Кина је успешно завршила своју пету рунду трговања нафтним фјучерсима уз подршку јуана. Овај корак је већ назван "пекиншки изазов америчком долару".

Према Блумбергу, који је објавио саопштење са берзе, 149 чланова Шангајске међународне берзе за енергију трговало је са 647.930 лотова током пробне трговине у укупној вредности од 268.2 милијарде јуана. Систем је испунио захтеве, додао је се у саопштењу.

"Овај уговор има потенцијал да у великој мери помогне кинеским напорима у интернационализацији јуана", рекао је Јао Веи, главни економиста "Сосиет Џенерал" у Паризу.

Додо је, међутим, да ће "његов успех критички зависити од степена дозвољене
слободеза токове капитала који се односе на уговор".

Бивши шеф кинеског одсека у Међународном монетарном фонду Есвар Прасад је рекао: "Није неразумно замислити свет у којем велики удео робних уговора, нарочито за нафту, више није одређен само у доларима".

"Међутим, улога јуана у глобалним финансијама на крају ће бити одређена степеном посвећености владе Кси Џинпинга економским и финансијским тржишним реформама", додаје Есвар.

Од седамдесетих година прошлог века, глобална трговина нафтом је готово у потпуности обављана у америчким доларима. Највећи потрошач енергије, Кина, заинтересована је да има уговоре одређене у јуанима. Пекинг планира да представи сопствену марку за нафту која ће конкурисати "Бренту" или "Вест Текас Интермедиу". Аналитичари кажу да ће кинеске власти прво морати да убеде велике произвођаче нафте и потрошаче да користе јуан и улажу у референтну табелу Шангајске берзе.