Транзит гаса преко Украјине пао за 23 одсто

13-12-2017 11:35:44 | | фото: © East News / Ukrafoto/ vostok.rs |


Транзит гаса преко Украјине пао је за 23 одсто на 200 милиона кубних метара дневно због хаварије у Аустрији, изјавио је за Спутњик саветник министра енергетике и рударства Украјине Максим Бељавски.

„Украјина благовремено испуњава захтеве европских земаља-увозница и спремна је да повећа обим пумпања плавог горива у Европу након пријема одговарајућег захтева“, рекао је Бељавски.

Притом, увоз је гаса из ЕУ стабилан, истиче саветник министра: обим испоруке износи 32,2 милиона кубних метара дневно. На украјинске потрошаче инцидент у Аустрији није утицао.

„Нема никаквих промена, (украјински потрошачи) стабилно примају гас из три извора: националне производње (58,1 милиона кубних метара дневно), резерви у складиштима (48,1 милиона кубних метара дневно) и увозом из Европе“, прецизирао је Бељавски.

Јуче се у гасном центру ОМВ-а у Баумгартену догодила експлозија. Погинула је једна особа, а повређено 21. Рад гасног чворишта потпуно је заустављен. Аустријски регулаторни орган за гас „Е-Контрол“ саопштио је да је дошло до прекида транзита испоруке гаса према Италији, Словенији и Мађарској. Према речима представника италијанске гасне компаније „Снам“, инцидент се догодио на делу гасоводне мреже у Аустрији којим управља оператор „Гас конект“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут