Гаспром: Транзитне испоруке гаса за Италију, Словенију и Мађарску тренутно у прекиду

12-12-2017 05:17:17 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


Компанија „Гаспром експорт“ ради на преусмеравању протока гаса за извоз због експлозије у аустријском гасном центру Баумгартен, наводи се у саопштењу компаније.

„’Гаспром експорт‘ је упознат са инцидентом у аустријском центру за дистрибуцију гаса Баумгартен. Компанија тренутно ради на редистрибуцији протока гаса и чини све што је могуће да обезбеди континуитет испоруке гаса својим потрошачима у том транспортном правцу“, наводи се у саопштењу.


Испоруке гаса у Италију, Словенију и Мађарску прекинуте су након експлозије у гасној станици у Баумгартену, саопштио је аустријски регулаторни орган.


„Транзитне испоруке за Италију, Словенију и Мађарску тренутно су у прекиду. Радимо на брзом укидању ограничења. Засад није јасно када ће бити могуће да се укину ограничења“, наводи се у саопштењу гасног регулаторног органа E-контрол.

Испоруке гаса са територије Словачке у Аустрију привремено су прекинуте, ситуација је под контролом, изјавио је за РИА Новости представник словачког гасног транспортног оператера „Eustream“ Павол Кубик.

Италијанско Министарство за економски развој прогласило је ванредно стање у вези са престанком испоруке руског гаса из Аустрије због експлозије на гасној станици у Баумгартену.


„Министарство је прогласило ванредно стање на основу европских прописа и националног плана за ванредно стање“, наводи се у саопштењу Министарства.


​„Испоруке гаса италијанским потрошачима биће обезбеђене, јер ће се гас који недостаје покривати из националних подземних резерви“, наводи се у документу. ​


Испоруке гаса у Италију могле би да се обнове већ у уторак, изјавио је за РИА Новости порптпарол италијанске гасне компаније „Снам“.


У уторак ујутро догодила се експлозија у гасном центру у Баумгартену. Према речима оператора гасног транспортног система Аустрије „Gas Connect Austria“, једна особа је погинула, а осамнаест је повређено. Узроци експлозије још нису утврђени.


Централноевропски гасни центар, који се налази у аустријском граду Баумгартен на граници са Словачком, представља међународну платформу за трговину гасом и један је од три највећа гасна дистрибутивна центра у Европи. Кроз гасну станицу Баумгартен пролази око трећине свих испорука руског гаса у Западну Европу.