РТ: Тилерсон наговестио договор о решавању арапско-израелског сукоба

08-12-2017 01:29:03 | | фото: © Sascha Schuermann / AFP/ vostok.rs |


Извор:
Восток / РТ

Државни секретар САД-а планира да реши десетогодишњи сукоб између Израела и његових арапских суседа у једном "послу века", рекао је његов руски колега, додајући да је Москва жељна да види детаље о обећаном мировном плану .

"Рекс (Тилерсон) ми је рекао да САД припремају „договор века“који би решио палестинско-израелски проблем у једном маху", рекао је Сергеј Лавров.

"Сигурно желимо да схватимо како они виде решење.", додао је Лавров.

Коментари руског министра спољних послова дошли су после одлуке председника САД-а Доналда Трампа да призна Јерусалим за главни град Израела, обнављајући непријатељство између Израелаца и Палестинаца.

Израел је окупирао источни део града, који се сматра светим за све три главне религије у региону, током арапско-израелског рата 1967. године, заједно са великим деловима палестинских територија. Ова окупација није призната као легитимна од стране било које друге нације и, на сличан начин, ниједна нација није признала израелску декларацију о Јерусалиму као његовом главном граду до сада.

Лавров се придружио међународним критикима у вези са потезом администрације Трампа.

"Чињеница је да саопштење [признање] иде против свих претходних споразума", рекао је он, додајући да је тиме подељена глобална заједнице на два "веома, неједнака дела". Израел је једина нација која отворено подржава овај потез, али неки амерички савезници попут Канаде нису баш отворено критиковали овај потез.

Лавров, који је разговарао са новинарима у Бечу, рекао је да је администрација Трампа пуцала у себи ногу одлуком којом је поткопала своју блискоисточну стратегију.

"Претходно су рекли, "хајде омогућимо нормализацију односа између Вашингтона и арапског света, а када се то уради, палестинско питање може бити ријешено" ", рекао је он.

"Доношењем одлуке да се амбасада САД премести у Јерусалим, администрација Трампа је поткопала своје напоре да нормализује своје односе са Арапима".